Suzanne Mortensen intervjuar huvudpersonen i böckerna

Dickens detektivbyrå är en avslutad serie som innehåller: Glassbilen som försvann, Stoppa ficktjuvarna, Silverskatten, Juvelkuppen, Papegojmysteriet, Hemlig last och Londonmysteriet. Dessa böcker säljs numera bara av Adlibris, Bokus, Boktryck & Papper i Åhus.

Hallå där Clara Dickens! Vem är du?

Jag är en superskicklig spanare som löser kluriga fall i hela världen. Mitt kontor låg i London i många år men nu finns Dickens detektivbyrå vid det gamla kullerstenstorget i Åhus. Blodhunden Safir är en trogen medarbetare. Svana och Svante Brodin hjälper mig att spana på skummisar. Vilka smarta barn! De ska ta över firman någon gång i framtiden när jag går i pension.

Vad har du på ditt kontor?

Ett stort skrivbord med dator. Fem telefoner. Mina klienter känner sig trygga om de kan nå mig dygnet runt. Ett grått metallskåp med kundregister, ledtrådar och topphemliga dokument som skurkarna gärna vill komma åt. I garderoben finns glasögon, hattar, kläder, peruker, skor och väskor till olika spaningsuppdrag. Plus tekniska prylar från Lispingtons detektivutrustningsfirma i London. I ett hörn står fåtöljer och en skinnsoffa där jag kan tala med mina klienter i lugn och ro. På väggen hänger diplom, medaljer och ett vackert porträtt av min spårhund Safir.

Vilka är dina klienter?

Kungligheter, kändisar och vanligt folk. Alla betalar efter sin förmåga. Det viktiga för mig är inte att samla pengar på hög utan att göra nytta och leva ett spännande liv. En del kunder ger mig presenter i stället för pengar. Det går också bra. Jag älskar presenter. Ju fler desto bättre.

Hur håller du dig i form?

Te är rena mirakelkuren. Jag dricker flera liter om dagen. När jag fastnar i ett fall brygger jag en ny kanna. Redan efter ett par klunkar brukar det lossna. Ibland räcker det med att öppna teburken och dra in den goda doften för att tankarna ska klarna. Bengalisk brottning är min favoritgren i sport. Jag besegrade Jätten från Sumatra i finalen i de Asiatiska mästerskapen i Ramapura i Indien 1977. Motståndaren skrattade ut mig före matchen men efter ett par ronder låg han på golvet och pep han efter sin mamma. Det är inte alla detektiver som kan skryta med en guldmedalj i idrott.

Vilka vapen använder du?

Jag skänkte mina pistoler till Brittiska polismuseet. De smällde så förskräckligt. Min skarpa hjärna och mina språkkunskaper är mina främsta vapen. Det är alltid smartare att försöka prata sig ur knepiga lägen än att ta till våld. Jag talar sju språk. Nästan åtta. Det fastande lite kantonesiska i skallen när jag löste hundmysteriet i Hongkong.

Vad tar du med dig på dina uppdrag?

En rejäl handväska med bandspelare, ficklampa, förstoringsglas, en god bok att fördriva tiden med, handbojor, kamera, kikare, en låsöppnare som går till alla dörrar i hela världen, telefoner, pengar, pennor med vanligt eller osynligt bläck, min svarta anteckningsbok, plastpåsar att stoppa ledtrådar i, snören, superlim, tejp, en termos med vällagat te, läsk till Svana och Svante och nybakade citronmuffins till Safir.

Vad har du för bil?

En grön Morris Minor. Biltaket är blått, rött och vitt och har samma mönster som Union Jack, den brittiska flaggan. På instrumentbrädan finns en bildtelefon så att jag kan se den jag talar med. Morrisen är från på sjuttiotalet men den ska rulla många mil till om jag får bestämma.

Är det sant att du har en världsberömd släkting?

Jag är barnbarns barnbarn till den engelske författaren Charles Dickens. Det är jag mycket stolt över. Jag har hans böcker på flera olika språk och jag har läst dem många gånger.

Vad gillar du mer att läsa?

Romaner, reseskildringar och kataloger från Lispingtons detektivutrustningsfirma i London. Det bästa jag vet är att beställa nya manicker och maskeringsgrejor till kontoret. Jag prenumerar på The Times, Hongkong News och Åhustidningen.

Skriver du böcker?

Lustigt att du frågar. Jag har precis blivit klar med Brott och straff, en sjuhundra sidor lång handbok för detektiver. Jag förstår inte hur jag hann skriva mellan mysterierna. Handboken är ett gammalt löfte till Scotland Yard. Kriminalpolisen i London har kört fast i gamla rutiner och behöver lära sig nya knep för att stoppa brottslingarna. Mina goda råd har redan gett resultat.

Vilka fall har du löst i Åhus?

Det finns sex böcker om Dickens detektivbyrå i Åhus. Glassbilen som försvann, Stoppa ficktjuvarna, Silverskatten, Juvelkuppen, Papegomysteriet och Hemlig last. Den sjunde boken handlar om ett hotellmysterium i London.

Är det inte märkligt att det händer så mycket i en liten småstad i Skåne?

Brott finns överallt. Det gäller bara att upptäcka dem i tid. Det kan jag efter många år i deckarbranschen.