Gå i detektivernas spår i Åhus

Dickens detektivbyrå är en kul och spännande bokserie för unga läsare om den världsberömda privatdetektiven Clara Dickens och hennes medhjälpare tvillingarna Svana och Svante Brodin och spårhunden Safir som löser kluriga fall i Åhus.

Dickens detektivbyrå Torget 21

Clara Dickens och spårhunden Safir bor i den vänstra delen av huset. Detektivbyrån ligger i den högra delen. På kontoret finns ett stort skrivbord med fem telefoner, en dator och ett skåp med intressanta ledtrådar och topphemliga dokument. Garderoben är full med peruker, glasögon, hattar, kläder, skor, smycken, väskor och finurliga manicker från Lispingtons detektivutrustningsfirma i London. På väggen hänger ett tjusigt porträtt av Safir, medaljer och en välfylld bokhyllla. Detektivbyrån har ett perfekt läge vid det gamla kullerstenstorget i centrala Åhus. Det finns gott om parkeringsplatser i närheten och om det är lång kö till kontoret kan klienterna handla glass i kiosken medan de väntar på att få hjälp med olika mysterier.


Katinkas konstgalleri Torget 23

Katinka Bagge bor på ovanvåningen och har konstgalleri i bottenvårningen. I källaren finns ett rum där hon målar tavlor i hemlighet. En detektivbyrå kan inte ha en bättre granne. Katiinka vet allt som är värt att veta om Åhus och hon delar gärna med sig av sina kunskaper till detektiverna. Katinka håller utkik efter långfingrade bovar i Stoppa ficktjuvarna och kommer med värdefulla upplysningar om misstänkta figurer i Juvelkuppen.


Åhus museum

Åhus museum ligger intill Mariakyrkan vid torget. Silverskatten handlar om en fantastisk samling med gamla silvermynt som ska ställas ut på museet. En kort före invigningen försvinner mynten under mystiska omständigheter ur kassaskåpet på museichefens kontor. Vilken tur att Dickens detektivbyrå kan rycka ut och lösa fallet!


Kulturhuset Aoseum Vallgatan 16

Papegojmysteriet börjar med att popidolen Ella Hallin framträder på Aoseum. Under konserten försvinner Kirre, hennes älskade kakadua spårlöst. Svana och Svante ger sig ut för att leta. Clara Dickens och spårhunden Safir hjälper till med mysteriet.

Nya Conditoriet Köpmannagatan 20

Nya Conditoriet är inte speciellt nytt men har goda kakor och tårtor. Detektiverna sitter ofta på uteserveringen och spanar efter skumma personer eller funderar över knepiga fall. I Papegojmysteriet bevakar de ett träd på andra sidan gatan. På en gren hänger en plastkasse med tjocka sedelbuntar som en tjuv har krävt för att lämna tillbaka en stulen kakadua.


Åhus Gästgivaregård Gamla Skeppsbron 1

I Stoppa ficktjuvarna kliver turistchefen ut på Gästis trappa och skjuter startskottet till den stora fisketävlingen i hamnen. Detektiverna spejar efter en ökänd ficktjuv i vimlet. Den långfingrade typen försöker stjäla Safirs värdefulla halsband men misslyckas och flyr från platsen.


Glassbåten vid hamnpromenaden

Svana går ombord på Glassbåten och får syn på misstänkta väskryckare i Stoppa ficktjuvarna.


Borgruinen vid hamnpromenaden

Dickens detektivbyrå får ett larm i Silverskatten. Skumma figurer försöker gräva upp dyrbara skatter ur jorden vid den gamla borgruinen. Brottet tycks hänga ihop med myntstölden på museet. Är det samma skurkar som är i farten?


Vandrarhemmet Cigarrkungens hus Stavgatan 3

I Juvelkuppen letar detektiverna efter misstänkta guldtjuvar med en farlig hund som ska bo på vandrarhemmmet

I bokserien om Dickens detektivbyrå ingår

Glassbilen som försvann, Stoppa ficktjuvarna, Silverskatten, Juvelkuppen, Papegojmysteriet, Hemlig last och Londonmysteriet. Böckerna har skrivits av Suzanne Mortensen och illustrerats av Kristina Grundström. Läs mer om Kristina här. B. Wahlströms förlag står för utgivningen.